VISITA A LES CORTS VALENCIANES

L’origen de les Corts valencianes es remunta al segle XIII amb la conquest del Regne de València per Jaume I, que va entrar a la ciutat el 9 d’octubre de 1238. Més tard i gradualment el Conqueridor va concedir al poble valencià els poders per al seu autogovern.
Els FURS promulgats per Jaume I, verdaderes regles de joc per a resoldre per mitjà del debat els conflictes d’interessos entre els poders del moment (monarquia, noblesa, església i ciutats) es van concretar al poc de temps en una institució: Les Corts Valencianes.
Tenen el seu primer precedent en 1261 i van conformar la vida política entorn a tres poders fonamentals anomenats braços. El braç militar, el de la noblesa amb el major nombre de representants, reunia els cavallers que prenien seient a l’esquerra del monarca. El seu escut, la figura de Sant Jordi. El braç eclesiàstic estava format per l’arquebisbe de València, pels bisbes de Tortosa, Sogorb i Oriola i pels representants de les ordres militars i dels principals monestirs. Els seus components tenien el seu lloc a la dreta del tron reial i prenien la Verge com emblema. El braç reial que tenia com insignia l’escut reial amb l’àngel custodi, protectot de les ciutats, reunia els representants de les principals poblacions valencianes. Va arribar a tindre 33 representants col.locats enfront del tron.

(extret del llibret «Les Corts Valencianes», editat per «Corts Valencianes», juny de 2002)

Ahir l’alumnat de cinquè i sisè van visitar aquesta important institució i van aprendre el seu funcionament.
Venien encantats amb l’excursió.

Autor: cervantes

Compartir este post en